Hack for Sweden


Hack for Sweden arrangerades 2016 för tredje gången. 22 lag med sammanlagt närmare 70 tävlande var anmälda. De tävlade om vem som är bäst på att skapa nya digitala tjänster och lösningar med hjälp av öppen data. Vann i år gjorde Ge0Hack3rs för tjänsten Divercity. Det är en webbtjänst som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter. I sin motivering skriver juryn att Divercity är ”ett gediget, väl genomtänkt projekt med tydliga möjligheter att skapa nytta för både företag, kommuner, medborgare och turister. Med en bredd i datakällor och vasst genomförd visualisering, står de ut som ett team som tagit en tydlig och ambitiös idé långt, under den resa som är Hack for Sweden”.

Det vinnande laget består av Per-Olov Jernberg, Stockholm, Marcus Kempe från Göteborg, Heiti Ernits, Borås och Mats Törnberg, Falun. Laget går vidare och tävlar i Hack4Norden som är ett spår i det internationella eventet Slush. Hack4Norden sker i regi av Nordisk Innovation som arbetar för att främja innovation och handel i Norden.

Laget som heter GeOHack3rs består av från vänster Heiti Ernits, Marcus Kempe, Mats Törnberg och Per-Olov Jernberg. Fotograf är Mark Harris.

Utmärkelsen Hack for Sweden Award går till det lag eller den deltagare som enligt juryn kombinerar data på ett kreativt sätt och skapar den bästa och mest nyskapande applikationen eller tjänsten som tydligt visar nyttan med myndigheternas öppna data. Förutom Hack for Sweden Award delas specialpriser ut inom fyra kategorier: Bästa visualisering, Bästa affärsnytta, Bästa nytta för allmänheten samt deltagarnas pris. En sammanställning av samtliga bidrag finns här och i pressrummet finns bilder på alla vinnare.

Hack for Sweden arrangerades första gången 2014. 23 statliga myndigheter och organisationer står bakom ett hackathon som erbjuder en gemensam plattform för öppen data som studenter, utvecklare, datajournalister, innovatörer och myndigheter kan använda för att utveckla nya tjänster och produkter. När tävlingen i mars 2017 arrangeras för fjärde gången sker det med ekonomiskt stöd från regeringen.

 

 

 

Tävlingsregler


Tävlingsregler och priser för Hack for Sweden 2016.

Hack for Sweden juryn 2016


Pernilla Rydmark

Pernilla Rydmark är chef för Internetfonden på IIS, Internetstiftelsen i Sverige. IIS ansvarar bland annat för internets svenska toppdomän.se. och toppdomänen .nu.

Internetfonden som Pernilla är ansvarig för delar varje år ut flera miljoner till olika projekt som utvecklar Internet. Pernilla har tidigare jobbat med projektfinansiering på forskningsmyndigheten VINNOVA.

Joakim Jardenberg

Joakim Jardenberg är en internet-evangelist som skriver, föreläser och undervisar om digitaliseringens möjligheter, inte minst öppna data. Han är också Sveriges enda internetchef. Som sådan ska han se till att Helsingborgs stads 10 000 medarbetare och 135 000 invånare blir bäst i världen på internet. Själv ser han sig mer som ”netizen” än som en ”citizen”.

Andreas Sjöström

När Andreas Sjöström var tio år och hans kompisar ville bli poliser eller fotbollsspelare drömde han om att bli programmerare. Idag är Andreas globalt ansvarig för digitala lösningar på IT-konsultföretaget Sogeti med 20 000 yrkesverksamma i 15 länder. Han anser att uppkopplade ting, innovativa appar och öppna API:er tillhör de hetaste trenderna idag. Andreas är övertygad om att den digitala transformationen innebär en genomgripande omvandling av samhälls-, familje- och affärsliv.

Darja Isaksson

Darja Isaksson är it-entreprenören och den visionära föreläsaren som både kan löda kretskort och programmera. Hon är grundare av Ziggy Creative, en internationell digital innovationsbyrå som hjälper företag att förverkliga sin fulla potential genom världsledande kundupplevelser där den digitala dimensionen tillför ett nytt värde. Darja ingår sedan 2015 i regeringens innovationsråd.

Utmaningar & inspiration


Utmaningar

”Nu växlar vi upp arbetet med att digitalisera det offentliga Sverige” sa IT-minister Mehmet Kaplan, i ett pressmeddelande den 15 oktober 2015. Det ligger helt i linje med tankarna bakom Hack for Sweden.

 

Vinnaren som fick jobb

Många som deltar i Hack for Sweden vill vinna Hack for Sweden Award. För Simon Benjaminsson, som bland annat forskar inom datavetenskap vid KTH i Stockholm, var drivkraften att han ville lära sig mer om myndigheters öppna data.

Tips från vinnarna

Vi vet att vi har knäckt någon form av hackathon-kod, eller vi gillar i alla fall att tro det. Därför skulle vi vilja dela med oss av några erfarenheter och tips som förhoppningsvis kan vara behjälpliga om du i framtiden planerar att delta i ett hack.

Tävlingsbidragen

Laget som heter GeOHack3rs består av från vänster Marcus Kempe, Joakim Jardenberg (jury), Pernilla Rydmark (jury), Heiti Ernits, Per-Olov Jernberg och Mats Törnberg. Fotograf är Mark Harris.

Hack for Sweden har arrangerats tre gånger. Här har vi samlat tävlingsbidragen.

Data


Över 20 myndigheter bidrar med öppna data till Hack for Sweden. För att vara med i Hack for Sweden måste du använda data från minst en av de medverkande myndigheterna men du får gärna kombinera myndigheternas data med andra datakällor. Data från de olika myndigheterna är tillåtet att användas på olika sätt där varje dataset har en beskrivning av vad som gäller. Arbetet med att tillgängliggöra data pågår kontinuerligt och det kan tillkomma nya data fram till tävlingshelgens början.

Pressrum


Vi står bakom Hack for Sweden


Intervju med vinnarna av Hack for Sweden Award 2016