Vinnarna 2017


Juryns motiveringar


Hack for Sweden Award

Tilldelades laget Kornknut med bidraget Project Skog. Motiveringen lyder: Innovativ användning av öppna data för att förändra världen till det bättre. Genom att analysera data från ett stort antal källor så kan detta projekt påverka myndighetsutövande samt öka medborgares insyn i vad som faktiskt händer i vårt land.

Bästa Visualisering

Tilldelades laget Ingen Gör med bidraget Open data in VR. Motiveringen lyder: I en tid där det fysiska och digitala går samman, kommer insikter inom virtuell verklighet att behövas för att förstå den komplexa verkligheten.

Bästa Nytta för Allmänheten

Tilldelades laget Sverige är stort med bidraget Ditt nya hem. Motiveringen lyder: Sverige spelar en viktig roll i dagens utmaningar när det gäller internationell oro. Att matcha jobb, bostäder och tillgång till lektioner i svenska språket är viktiga aspekter för nyanlända. Genom att kombinera offentliga data i en lättanvänd flerspråkig lösning, är Ditt Nya Hem ett exempel på hur man kan göra en svår uppgift mycket lättare.

Juryns pris

Tilldelades laget Kompetens och jämlikhet genom tillgång till kunskap med bidraget api.skolresurser.se. Motiveringen lyder: För att ha utforskat och dokumenterat hur svårt och otillgängligt det är att komma åt myndigheters öppna data.  Samt tagit fram en lösning för att underlätta för framtida hackers och kreatörer att ta fram innovationer.

Bästa Unga Hackare

Tilldelades laget Hello World! Team 1 med bidraget Histor.io eller ”Vad i hela världen” or ”What on earth?!”. Motivering lyder: Framtiden möter historia när de bästa unga hackarna lyckas ansluta historiska sevärdheter och andra intressanta geografiska data på ett lekfullt sätt med gamification och undersökande erfarenheter. Detta lag är ett föredöme vad gäller att djärvt se offentliga myndighetsdata på nya sätt och snabbt omvandla idéer till en engagerande verklighet.

Deltagarnas pris

Tilldelades laget IT-Gymnasiet Kristianstad med bidraget Swift Speed Statistics. Detta pris har ingen annan motivering än att bidraget och laget gjorde ett enastående intryck på dem närvarande. Bra jobbat!

 

En lista på samtliga bidrag med länkar till videofilmer och tjänster finns i dokumentet Tävlingsbidragen i Hack for Sweden 2017.

 

Om


 

Hack for Sweden är en tävling där uppgiften för deltagarna är att under 24 timmar lösa samhällsutmaningar med hjälp av öppna data. Hack for Sweden är också ett unikt samarbete mellan 30 statliga myndigheter och organisationer som vill möjliggöra utveckling av nya tjänster och produkter med hjälp av myndigheters öppna data.

Hack for Sweden vänder sig till studenter, utvecklare, datajournalister, innovatörer och entreprenörer. Tävlingen arrangerades första gången mars 2014. Nästa tävling äger rum helgen den 11-12 mars i Kista.

Hack for Sweden 2017 är större än tidigare och stöds ekonomiskt av regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi. Nytt för i år är att tävlingen arrangeras i eGovlabs och Stockholms universitets lokaler i Kista och att det finns en helt ny tävlingskategori – Bästa IoT-lösningen.

Utmaningarna för deltagarna handlar 2017 om samhällsbyggnad, miljöinformation samt turism och friluftsliv men det finns också ett öppet spår. En jury utser vinnarna och Hack for Sweden Award delas ut till det lag eller den deltagare som bäst kombinerar data på ett kreativt sätt och skapar den bästa och mest nyskapande lösningen eller konceptet som tydligt visar nyttan med myndigheternas öppna data. Det delas även ut pris till Bästa visualisering/dataanalys, Bästa nytta för allmänheten, Bästa IoT-lösning samt Deltagarnas pris. Sista anmälningsdagen var den 19 februari.

Delta


För att delta i Hack for Sweden 2017 måste man anmäla sig själv eller ett lag på upp till 4 personer. Alla som deltar får en Raspberry pi 3 modell b på plats innan tävlingen startar. De 50 första som anmäler sig får dessutom även en t-shirt. Har du och ditt lag långt att resa är det möjligt att ansöka om bidrag för resan.  Den sista anmälningsdagen var den 19 februari.

Priset till vinnarna av Hack for Sweden Award är att delta i en valfri, för området relevant, konferens till ett värde av 10 000 kr per person inklusive eventuella rese- och logikostnader. Läs mer om priserna i övriga kategorier i tävlingsreglerna.

Nedan hittar du all information som du behöver för att delta på Hack for Sweden. Lycka till!

Hack for Sweden juryn 2017


Pressrum


Pressansvariga

Angela Yong, projektledare
Telefon: 011-495 82 08
E-post: mailto:hackforsweden@smhi.se

Nelly Aroka, kommunikationsansvarig
Telefon: 018 17 90 28
E-post: nelly.aroka@sgu.se

Vill du vara på plats och bevaka Hack for Sweden?

Vänligen anmäl dig via formuläret senast fredag den 10 mars.

Vi står bakom Hack for Sweden


För deltagare


Inför hacket samlar vi nyttig information för lagen som tävlar. Varsågoda och lycka till!

Video