Om


 

Hack for Sweden är en tävling där uppgiften för deltagarna är att under 24 timmar lösa samhällsutmaningar med hjälp av öppna data. Hack for Sweden är också ett unikt samarbete mellan 27 statliga myndigheter och organisationer som vill möjliggöra utveckling av nya tjänster och produkter med hjälp av myndigheters öppna data.

Hack for Sweden vänder sig till studenter, utvecklare, datajournalister, innovatörer och entreprenörer. Tävlingen arrangerades första gången mars 2014. Nästa tävling äger rum helgen den 11-12 mars i Kista.

Hack for Sweden 2017 är större än tidigare och stöds ekonomiskt av regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi. Nytt för i år är att tävlingen arrangeras i eGovlabs och Stockholms universitets lokaler i Kista och att det finns en helt ny tävlingskategori – Bästa IoT-lösningen.

Utmaningarna för deltagarna handlar 2017 om samhällsbyggnad, miljöinformation samt turism och friluftsliv men det finns också ett öppet spår. En jury utser vinnarna och Hack for Sweden Award delas ut till det lag eller den deltagare som bäst kombinerar data på ett kreativt sätt och skapar den bästa och mest nyskapande lösningen eller konceptet som tydligt visar nyttan med myndigheternas öppna data. Det delas även ut pris till Bästa visualisering/dataanalys, Bästa nytta för allmänheten, Bästa IoT-lösning samt Deltagarnas pris.

Laget som vann Hack for Sweden 2016 heter GeOHack3rs och består av från vänster Marcus Kempe, Joakim Jardenberg (jury), Pernilla Rydmark (jury), Heiti Ernits, Per-Olov Jernberg och Mats Törnberg. Fotograf är Mark Harris.
Laget som vann Hack for Sweden 2016 heter GeOHack3rs och består av från vänster Marcus Kempe, Joakim Jardenberg (ingick inte i laget utan i juryn), Pernilla Rydmark (ingick inte i laget utan i juryn), Heiti Ernits, Per-Olov Jernberg och Mats Törnberg. Fotograf är Mark Harris.
Bästa affärsnytta på Hack for Sweden 2016. Lag Intellecta består av Linda Eriksson, Julia Olderius, Love Jacobsson (ej på bild), Andreas Rost (ej på bild). Fotograf är Mark Harris.
Bästa affärsnytta på Hack for Sweden 2016. Lag Intellecta består av Linda Eriksson, Julia Olderius, Love Jacobsson (ej på bild), Andreas Rost (ej på bild). Fotograf är Mark Harris.

Delta


För att delta i Hack for Sweden 2017 måste man anmäla sig själv eller ett lag på upp till 4 personer. Alla som deltar får en Raspberry pi 3 modell b på plats innan tävlingen startar. De 50 första som anmäler sig får dessutom även en t-shirt. Har du och ditt lag långt att resa är det möjligt att ansöka om bidrag för resan.

Priset till vinnarna av Hack for Sweden Award är att delta i en valfri, för området relevant, konferens till ett värde av 10 000 kr per person inklusive eventuella rese- och logikostnader. Läs mer om priserna i övriga kategorier i tävlingsreglerna.

Nedan hittar du all information som du behöver för att delta på Hack for Sweden. Lycka till!

Hack for Sweden juryn 2017


Darja Isaksson

Darja Isaksson är it-entreprenören och den visionära föreläsaren som både kan löda kretskort och programmera. Hon är grundare av Ziggy Creative, en internationell digital innovationsbyrå som hjälper företag att förverkliga sin fulla potential genom världsledande kundupplevelser där den digitala dimensionen tillför ett nytt värde. Darja ingår sedan 2015 i regeringens innovationsråd.

Andreas Sjöström

Som tioåring började Andreas programmera och uppsatsen om ”Lycka” i sjuan handlade om glädjen att skapa användarvänliga lösningar. Andreas är Vice President på Sogeti Digital och har mångårig internationell erfarenhet av digital transformation och innovation med kunder i flertal länder. Idag är han en eftertraktad rådgivare, trendspanare, och författare och har tilldelats utmärkelser som ”Årets IT-konsult” och ”Sveriges bästa utvecklare”.

Andreas Krohn

Andreas arbete med öppna data inom Helsingborgs stad och som konsult i många stora öppna data projekt har blivit belönad med två Open Knowledge Awards. Programmerare som gärna själv använder öppna data och APIer när han inte jobbar för att göra ännu mer data tillgängligt. Har drivit flera konferenser med fokus på APIer och har svårt att hålla tyst när öppna data diskuteras. Jobbar idag med nyhetsdata på MyNewsFlash.

Anna Rosling Rönnlund

Anna är ansvarig för Användbarhet och Design samt medgrundare till Gapminder med visionen att göra det enkelt för alla att förstå världen visuellt. Hon har uppfunnit det fotobaserade projekt ”Dollar Street”. Hennes fokus är som alltid helheten – att veta att: vad du ser är vad du förstår. Anna har en kandidatexamen i fotografi och en magisterexamen i samhällsvetenskap med inriktning mot sociologi. Under tre år arbetade hon med att förbättra sök för  offentlig data på Google i USA.

Mikael Ahlström

Mikael Ahlström är vd för bolagsgruppen Britny och det kreativa kontorshotellet The Park. Han är delägare och styrelsemedlem i den digitala mediaskolan Hyper Island och styrelseordförande för SUP46. Han är även styrelseledamot i Transportstyrelsen. Mikael delar med sig av sina erfarenheter och tankar från dagsfärska projekt i byrån och från möten med hundratalet reklambyråer, myndigheter och storföretag runt om i världen.

Pressrum


Vi står bakom Hack for Sweden


Video